Отнеха за година лиценза на тютюневи дружества
Отнеха за година лиценза на тютюневи дружества / Дарик Благоевград, Десислава Янкулова, архив

Министерският съвет отне за срок от 12 месеца безсрочните разрешения за промишлена обработка на тютюн на благоевградската фирма "Проминвест", управлявана от тютюневия бос Янудов.

Разрешенията за обработка на тютюн са отнети и на петричката кооперация "Златен лист", съобщиха за Дарик. Кооперацията обаче е в ликвидация от месеци, а съветът се ръководи от бившия кмет на Петрич Андон Чопаков.

Мотивите за възпиращото дейността на дружествата решение на МС са неизпълнение законови задължения по Наредбата за условията и реда за издаване и за отнемане на разрешения за промишлена обработка на тютюн и за производство на тютюневи изделия. Управителят на едно от дружествата не е подал изискуемите по Наредбата справки, а също така и актуална информация за наличните производствени помещения и мощности.

Съгласно чл. 21 от Закона за тютюна и тютюневите изделия, разрешенията за промишлена обработка на тютюн се издават на лица, разполагащи с технически и технологични възможности за промишлена обработка на тютюн. Липсата им е грубо нарушение, което по закон води до отнемане на разрешението.

През месец август 2010 година Янудов загуби дело за финансови задължения към хазната в рамер на 1 172 572 лева, натрупани въз основа на влязло в сила наказателно постановление за незаконен внос на тонове тютюн от Македония. Срещу "Проминвест" има влязло в сила решение и по друго митническо постановление за плащане в полза на държавната хазна на още 1 114 000 лева, също за внос на нарязан тютюн, деклариран с неверен тарифен номер.

През април миналата година в благоевградския съд започна поредно дело по обжалване на наказателно постановление срещу Митница "Югозападна", заведено от  "Проминвест". Фирмата атакува финансова санкция в размер на 844 560 лева. Преди две години митническите служители в Благоевград откриха в склад, нает от Ангел Янудов, 6 120 килограма акцизен тютюн. Голямото количество било складирано в помещение в благоевградското село Зелен дол. Пред митничарите Янудов представил фактура за стоката, но след вътрешна проверка ревизори установили, че тютюнът е незаконно обработен във фабриката на "Слънце", без да са заплатени в полза на държавната хазна акциз и ДДС.