/ МВнР
Дипломатическият институт към МВнР откри ХV Зимно училище по дипломация, което ще се проведе в периода 21-25 март в Сандански, съобщиха от външно министерство.

Събитието се организира от Дипломатическия институт към МВнР с подкрепата на фондация "Ханс Зайдел" в България, а приветствие към участниците в откриването направиха директорът на Института - Таня Михайлова, и.д. генералният директор по "Двустранни отношения'' в МВнР - Петър Крайчев, регионалният директор на фондация "Ханс Зайдел'' - Клаус Физингер, а чрез видео обръщение приветствие към участниците направи и заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова.

МВнР

Основната цел на Зимното училище е да се създаде среда, в която младши дипломати от Югоизточна Европа, Черноморския регион и държавите-членки на ЕС да дискутират водещите тенденции и посоки на външната политика, както на своите държави, така и в Европа, създавайки по този начин мрежа от контакти помежду си.

При откриването на събитието, директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова се позова на общата позиция на 17-те дипломатически институти и академии по света, които осъждат руската агресия в Украйна, като призова за провеждане на мирни преговори между двете страни, зачитайки правото на Украйна на самостоятелно демократично управление, териториална цялост, суверенитет и независимост.

"Посланието ми към вас е да бъдем обединени. Професията ни позволява да намираме решение в тежки ситуации'', изтъкна Таня Михайлова. Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова подчерта, че военният конфликт в Украйна е обединил ЕС и НАТО, както никога досега.

"С решителния и единен отговор, продължаваме да изпращаме ясно послание към Русия, че подобна агресия няма да остане без последици. България е твърд поддръжник на продължаването на санкциите срещу Русия и Беларус", заяви във видео обръщението си тя.

Заместник-министър Димитрова подчерта, че България продължава да приема бежанци от Украйна и подкрепя молбата на страната за членство в ЕС, както и европейската перспектива на Грузия и Молдова.

"Като млади дипломати следва да знаете, че сега, повече от всякога, трябва да работим заедно за да противодействаме на този акт на агресия", заключи заместник-министърът на външните работи.

МВнР

Програмата в първия ден продължи с обръщение на посланика на Франция в България - Флоранс Робин, която запозна младите дипломати с актуалните приоритети на Френското председателство на Съвета на ЕС, и с посланика на Германия в България - Кристоф Айххорн, който разказа повече за "повратната точка" в германската външна политика и политиката за сигурност с оглед войната в Украйна.

В рамките на международния семинар, младшите дипломати ще се запознаят още с теми като Българското председателство на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), предизвикателствата пред сигурността в региона, регионалното сътрудничество, енергийната и климатичната дипломация, а сред лекторите ще бъдат експерти и дипломати от България и чужбина.

За 15-годишната си история в Зимното училище са участвали общо 403 души от 36 страни, както и множество дипломати и експерти на високо ниво.