Костадин Митев остава в ареста
Костадин Митев остава в ареста / Снимка: Дарик, архив
Окръжен съд-Благоевград също постанови най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража” за 30-годишния Костадин Митев. Говедарят е обвинен за големия пожара в района над Кресненското дефиле, който изпепели над 20 000 декара площи.

Според обвинението той е хвърлил незагасена цигара в тревата над село Мечкул, докато пасял 70 животни, собственост на Сдружение „Фонд за дивата флора и фауна”. Съдът уважи аргументите на прокуратурата, че обвиняемият може да се укрие.

Според защитата на Митев липсват доказателства за причастността на говедаря към извършеното престъпление. Защитата поиска по-лека мярка за неотклонение, тъй като той има постоянен адрес в село Брежани, живее на семейни начала с жена си и работи на трудов договор. Жена му смята, че той е натопен и невинен. Но съдът остави Митев в ареста с мотив, че може да се укрие.

Пастирът е обвинен в причиняване на пожар по непредпазливост, довел до значителни имуществени вреди в размер на 3,3 милиона лева. Законът предвижда наказание до 5 години затвор. Деянието му е с висока степен на обществена опасност.