Община Струмяни известява със СМС приключване на преписки
Община Струмяни известява със СМС приключване на преписки / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова


Община Струмяни е първата в България община, която интегрира своята деловодна система със СМС известяване при приключване на съответната преписка, обяви на пресконференция кметът на община Струмяни Валентин Чиликов.

Подобряване обслужването на гражданите в отговор на техните потребности и очаквания, чрез оптимизация на административните процеси и изпълнението им по електронен път в рамките на община Струмяни.

Дейностите, заложени в Общинския план за развитие 2007-2013 г. на общината, обхващат административния център на общината и селата Микрево и Илинденци.
Чрез електронната информационна услуга се осигурява ново качествено  интегриране на кметствата с информационната инфраструктура на общината.
В кметствата  Микрево и Илинденци е осъществена възможност за заявяване на всички услуги, предоставяни от общинска администрация по същия начин, както в общинския център.

Добре оборудваните офиси там спомагат услугите на гражданите  да бъдат извършвани по електронен път в минимални кратки срокове, без да се допускат субективни грешки от служителите.

Разработен е и е внедрен софтуер за отдалечено предоставяне на услуги за населението.Предоставят се както административни услуги по гражданско състояние на населението, така и на някои технически услуги извършвани от Дирекция „Околно среда, благоустрояване и градоустройство” , които преди това са извършвани само на място в Дирекцията.

Най-често извършвани услуги са издаване на заявление за постоянен адрес, за настоящ адрес, за родствени връзки, за брак-препис, за раждане-препис и др.