Областните управи на Благоевград и Серес със съвместен културен проект
Областните управи на Благоевград и Серес със съвместен културен проект / netinfo
Общ проект в областта на културата и изкуството „Струма от извора до устието” ще реализират областните управи на Серес и Благоевград. Целта е да се покажат културните традиции и съвременни постижения на двата региона с участието на деца и изявени творци, чрез което на практика да се установи сътрудничество между тях.

В рамките на проекта на 13 и 14 септември деца от Серес и Благоевград на възраст от 6 до 12 години ще могат на живо да участват в двудневен конкурс по живопис в двата града.

Детските рисунки ще бъдат включени в изложби, предвижда се и издаването на календар, който да бъде разпространен в училищата на двата района.

Общо 15 награди за рисунките ще бъдат разпределени между децата от двете области.

Край бреговете на езерото Киркини в област Серес пък ще се проведе пленер на живо за изявени творци от двата региона. Платната ще бъдат събрани в специален каталог, който ще бъде издаден на български и гръцки език и ще бъдат показани в изложби – една в Благоевград и втора в Серес.

Естествените и природни красоти на поречието на Струма, традиционните крайречни селища, исторически места и археологически обекти ще бъдат отразени от 8 фотографи от двете области в 400 фотоси, които също ще бъдат показани в изложби и издадени в каталог на български и гръцки език.

Фестивал на народното творчество на областите Благоевград и Серес ще се проведе в средата на септември на езерото Киркини, в който ще бъде организирано изложение на снимки, които да представят народното облекло и изложба на народни инструменти, културно-музикални програми с участието на танцови състави и музиканти от двете области, научни съобщения на етнографи за местното облекло и танци от двата района.

Проектът на област Серес с подкрепата на област Благоевград трябва да приключи до средата на месец октомври.