/ iStock/Getty Images
"Ново мече пристига в Парка за мечки край Белица", каза ръководителят на гледачите в парка и участник в спасителната акция Калина Вълчинкова. Мечето е преместено преди дни от колекционер, посочи Вълчинкова.

Мечката е женска, на около пет години и се казва Ива. Предполага се, че е живяла с преместеното в парка през ноември 2020 г. мече Теди. От Парка за мечки съобщават, че като малка Ива е дадена на частен колекционер в Скопие и оттогава живее в имота му.

Паркът за танцуващи мечки край Белица отваря врати за посетители

"Заграждението ѝ е направено от бетон и не предоставя подходящи условия за живот на мечката. Ива все още не е на територията на Парка за мечки, но е на сигурно място", каза още Вълчинкова.

Предстои да се подготвят още документи, с които мечката да пристигне в новия си дом, както и медицински прегледи за установяване на състоянието ѝ. Мечето изглежда добре, но при всички положения отглеждането в неподходящи условия се отразява, посочи ръководителят на гледачите в парка.

Предстоящи обстойни ветеринарни прегледи ще покажат дали животното ще има нужда от медикаменти или допълнителни грижи. След пристигането в България Ива ще прекара 30-дневен карантинен период, през който ще е настанена в отделно от останалите мечки заграждение.Тъй като наближава сезонът, през който мечките вече се ориентират към зимен сън, тя няма да може да бъде събрана с вероятните ѝ другари в мечия парк - Теди и Рику.

"Процесът по спасяване на отглеждана в неподходящи условия мечка винаги е дълъг и в него са замесени много институции, но добрата комуникация при такава акция завърша с удовлетворение за всички страни", посочи Калина Вълчинкова.

След получаване на всички необходими документи, Ива ще бъде преместена в новия ѝ дом в Парка за мечки край Белица, управляван от фондация „Четири лапи“, съвместно с фондация „Бриджит Бардо“.
БТА