/ Вероника Атанасова
Отново инвеститори проявяват интерес към разложкото село Баня. Кметът на населеното място Мария Юрганчева заяви, че само за последния месец има доста инвестиционни намерения и допълни, че предстои изграждане на три обекта, които са с обща площ около 85 декара. Най-големият от тях е рекреационен комплекс, който ще бъде разположен на 58.675 дка. Проектът предвижда да се изгради хотел, открит аква парк, парк с релакс зони и спортни площадки.

Другият мащабен обект е за изграждане на рекреационен и балнеологичен комплекс с VIP зона и къща за гости. Ще има 6 къщи за гости, като към всяка  ще има по едно джакузи. Третият обект се намира в непосредствена близост до центъра на селото. Инвеститорът има намерение да изгради  хотел, ресторант и рекреационен център с общо 10 лечебни басейна, тип „топила“ и  4  плувни басейни.

С реализирането на новите инвестиционни намерения, общо минералните басейни ще бъдат около 50. По думите на Юрганчева, това няма да лиши жителите да ползват минералната вода за битови нужди, още повече, че село Баня е известно с чешмите, от които тече минерална вода, наричани от местните „чопури”, които се ползват най-вече за пране. Тя допълни още, че заради многото хотели тази година предстои и изграждането на резервоар за минерална вода.

До презастрояване на китното селце няма да се стигне, тъй като повечето хотелски комплекси са изградени в покрайнините на населеното място.