Въведоха пълна забрана за бране на мурсалски чай
Въведоха пълна забрана за бране на мурсалски чай / Снимка: Sinor.bg
И през тази година мурсалският чай, известен още като пирински или алиботушки (Sideritis scardica Grisb.), е забранен за бране дори за лични нужди на територията на цялата страна. Забраната е в сила втора поредна година, за да се възстановят находищата му в природата.

Ограничението е регламентирано със заповед на министъра на околната среда и водите, обнародвана в Държавен вестник. Специалният режим на опазване и ползване по Закона за лечебните растения се прилага за видове, чиито ресурси проявяват трайна тенденция за намаляване и съществува заплаха за естественото им разпространение в природата.

Със заповедта се забранява събирането на общо 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна, като изключение се прави за количества, събирани за лични нужди. Сред тях са лечебната дилянка (валериана), бодлив залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп, бял оман, момина сълза, сантонинов пелин и др.
Сигнали за нарушения могат да се подават в съответните РИОСВ.

Припомняме, че през миналата година при извършени от РИОСВ – Благоевград проверки в землището на с. Голешово, община Сандански и около връх Ореляк, Южен Пирин за незаконно събиране на мурсалски чай от естествени находища, са съставени 10 АУАН на физически лица и издадени 10 НП. Според разпоредбите на Закона, лицата, които в нарушение на заповедта на министъра на околната среда и водите събират, изкупуват, извършват първична обработка и търговия с билки от лечебни растения под специален режим на опазване и ползване, се наказват  с глоба от 100 до 1000 лв., а юридическите лица съответно с имуществена санкция от 500 до 3000 лв.

През 2017 г. е планирано засилване на контрола с цел опазване на естествените находища на пирински чай в региона.