Минка Капитанова откри празничната седмица в община Гърмен
Минка Капитанова откри празничната седмица в община Гърмен / Дарик - Благоевград

От днес започват празниците на община Гърмен. Кметът Минка Капитанова тази сутрин, с вдигане на националния флаг, откри празничната седмица.

Във всяко село на общината са предвидени празнични, музикални и спортни прояви. От днес за всички деца от общината започна конкурса за рисунка „Усмивката на детството”, а резултатите от него ще бъдат обявени на 15 април.

Довечера на гърменци гостува изследователят на местния фолклор проф. Албена Георгиева, а за утре в програмата е включен рецитал по стихове на Дора Габе в гърменската читалищна библиотека, както и представяне на нова книга на местния автор Илия Милев. Очакван от всички малчугани е и конкурсът „Мими мис и мистър Гърмен", който се провежда всяка пролет.

С парадно шествие от древния град Никополис ад Нестум до площада на село Гърмен в петък ще бъде открит VII Международен фолклорен фестивал „Да пеем и танцуваме заедно”. Тази година в него ще участват както български, така и фолклорни групи и състави от Гърция, Македония, Молдова и Румъния.

Сред спортните прояви са предвидени масов крос по пътя Рибново-Осеново, както и шахматен турнир в памет на Стилян Стругов в с. Огняново, турнири по волейбол и футбол и много други събития.