Министър Борисова закрива благоевградските диспансери
Министър Борисова закрива благоевградските диспансери / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова реши да закрие четирите областни диспансера в Благоевград, съобщиха източници на Дарик.

Заповедта на ресорния министър Борисова е пристигнала тази сутрин в Районния център по здравеопазване в Благоевград. Специализираните лечебни заведения за онкологични, кожни, белодробни и психиатрични заболявания, се разформироват и преминават под шапката на Многопрофилна болница за активно лечение в Благоевград.

Директорът на РЦЗ в Благоевградско д-р Анатолий Тачов не потвърди официално информацията. Той заяви, че в кабинета му е пристигнало писмо за назначаване на комисия, която да изготви областната здравна карта. За председател е утвърден областният управител Валери Смиленов. В заповедта се сочи още, че всички легла от диспансерите преминават в болницата, която е държавна, с минимален дялов капитал на няколко общини.

Областният управител Валери Смиленов е искал среща с министър Борисова преди дни, но такава не се осъществила. Очаква се скоро тя лично да пристигне в Благоевград, за да сведе решението си до знанието на медицинските специалисти.

Благоевградски юристи коментират, че закриването на диспансерите преди изтичане на срока за пререгистрацията им - 3-ти ноември, е грубо нарушение на новия Закон за лечебните заведения.