МБАЛ-Благоевград обжалва пред НЗОК за отказани клинични пътеки
МБАЛ-Благоевград обжалва пред НЗОК за отказани клинични пътеки / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова
МБАЛ - Благоевград обжалва пред НЗОК за отказани клинични пътеки
25870
МБАЛ - Благоевград обжалва пред НЗОК за отказани клинични пътеки
  • МБАЛ - Благоевград обжалва пред НЗОК за отказани клинични пътеки

МБАЛ-Благоевград приключи преговорите с Районната здравноосигурителна каса за работа по клинични пътеки през настоящата година. До момента здравното заведение има сключени договори по 182 клинични пътеки, толкова, колкото бяха и през 2009 г., така че твърденията, които бяха афиширани, че при областната болница има най-много проблеми не отговарят на реалността, заяви директорът д-р Красимир Михайлов.

Има още към 10-15 клинични пътеки, които на този етап са ни отказани, но днес ще изпратя писмо до Националната здравноосигурителна каса, с което ще обжалвам решенията за отказ на здравната каса в Благоевград, каза д-р Михайлов. Той уточни, че ръководството на болницата в Кюстендил вече се е възползвало от тази процедура в определения за обжалване 14-дневен срок и голяма част от отказаните им пътеки впоследствие са преразгледани и за тях са сключени договори.

Успяхме като нов екип в условия на криза да постигнем възможно най-благоприятните условия и съм оптимист, че ще имаме възможност да договорим и допълнителен брой клинични пътеки въпреки завишените критерии, обяви д-р Красимир Михайлов. Той даде пример за отказана пътека за лечение на остър и хроничен пиелонефрит при наличие на двама педиатри с квалификация по нефрология, но единият работещ в Детско отделение, а другият - в отделението по неонатология. Според него в този случай няма основания да не се сключи договор за въпросната клинична пътека, защото болницата разполага с двама специалисти, независимо че работят в различни отделения.

За кратко време успяхме да подсигурим двама кардиолози, двама ендокринолози, както и втори очен лекар, каза още д-р Михайлов. Той заяви, че подкрепя готвената оптимизация и преструктуриране в болничното здравеопазване, тъй като според него през последните 10 години в тази сфера почти нищо не е направено.

Още коментари от д-р Красимир Михайлов чуйте в прикачения звуков файл