Край на хартиените листовки за книжка
Край на хартиените листовки за книжка / Sofia Photo Agency, архив

Очаква се до края на юни тази година напълно да отпаднат хартиените листовки като средство за провеждане на теоретичен шофьорски изпит. Новият директор на Автомобилна администрация Цветелин Цветанов каза пред Дарик, че има техническата готовност за използване само на таблети като изпитно средство.

Необходимо е обаче да се приемат законови промени. До края на годината предстои и всички пунктове за технически преглед да бъдат вързани със системите за местни данъци и такси на територията на всички общини.

Срокът за въвеждане на изцяло електронни теоретични шофьорски изпити ще бъде съкратен поне с 6 месеца, а очакванията са още от края на юни вече да няма хартиени листовки, каза изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов: „Теоретичните изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС да бъдат 100% електронни, като практиката показва, че повечето кандидати имат желание да се явяват на електронни листовки - на таблети".

Цветанов коментира, че целта на 100-процентното въвеждане на електронни листовки е опитите за измама да бъдат сведени до нула. За да се избегне човешкият фактор, вече се работи и по изграждането на връзка между пунктовете за годишен технически преглед и общинските системи за местни данъци и такси: „Активно работим с общините, като в 180 от 264 сме сключили договори за връзки между нашите информационна система при извършване на прегледите и информационната система на местни данъци и такси на всяка една община за онлайн проверка по време на извършване на самия преглед - дали е платен данъкът на автомобила. При установяване, че не е платен данъкът, няма да бъде извършен прегледът".

На територията на Столична община тази мярка е довела до значително увеличение на събираемостта на годишния данък. До края на годината системата трябва да заработи на територията на цялата страна.