В Марикостиново скоро ще има аптека
В Марикостиново скоро ще има аптека / Снимка: Дарик, архив
Петричкото село Марикостиново, в което живеят 1300 души, е на път да си намери  аптекар и лекар, след като кметът Гергана Тодорова реши да намери квалифицираните кадри с обява. 

Обявлението, че се търси фармацевт, който да открие свой обект в селото, първо бе публикувано в местните сайтове, а след това и в социалните мрежи. „Резултатът не закъсня и вече получих няколко обаждания от желаещи да открият аптека в Марикостиново”, разказа Тодорова.

По същия начин тя е на път да намери и лекари за населеното място.

Село Марикостиново разполага със сграден фонд, с подходящо помещение за лекарски кабинет. Местните хора са готови да предоставят и безплатна квартира, но да има постоянно доктор при тях. На практика жителите са принудени да бият път до общинския център Петрич или до Сандански, за да получат адекватни медицински грижи. Без лекар са и съседните села Марино поле, Ново Кономлади, Капатово, Генерал Тодоров. 

Местните хора имат нужда и от аптека или поне дрогерия. 

 „Тук функционираше аптека, но собствениците й заминаха в чужбина. Те дават под наем помещението. Нуждата от аптека също е голяма, особено
за възрастните и за майките с малки деца, които трябва да бият път чак до Петрич, за да си купят един аспирин", коментира кметът на Марикостиново.