Кампания срещу трафика на хора в Благоевградско
Кампания срещу трафика на хора в Благоевградско / netinfo

Трафикът на хора е един от сериозните проблеми на българското общество, зад това обобщение се обединиха експерти от Община Благоевград. Те участваха в публична среща, с която се дава началото на отбелязване на кампанията срещу този социален проблем.

Инициативата продължава до 10 декември - Световният ден на човешките права. "Трафикът на хора засяга населението от деца до възрасни, всеки  един може да попадне в този капан и дори без да разбере. Всичко това се случва, защото на тези хора им се предлага един лъжлив добър живот", заяви при откриването на кампанията зам.-кметът по строителството и сигурността Стоян Благоев.

Тази година Комисия за борба с трафика с хора ще набира и обучава доброволци. В кампанията вече са се включили ученици от  доброволци от СОУИЧЕ "Св. Климент Охридски", които тази седмица раздават информационни брошури в центъра на града. Информационната кампания е насочена основно към родители, ученици между 14 и 18 години, както и студенти от Американския университет, Колежа по туризъм, ЮЗУ "Неофит Рилски".

Експерти ще посетят и Дома за деца, лишени от родителски грижи, както и ромските квартали в града и региона. Трафикът на хора е известен още като "робството на 21 век". Усилията за борба с него са насочени срещу трудовата и сексуална експлоатация, трафика на бременни жени с цел продажба на новородени, както и трафика на органи.

През 2011 година в Благоевградско за този вид престъпления са осъдени 131 души, а броят на приключени съдебни  производства са 198, обобщи данните Огнян Богоев, началник "Гранично полицейско управление".