Кампания срещу телефонните измамници
Кампания срещу телефонните измамници / Пресцентър

Служители на сектор „Сигурност, охрана и обществен ред” към Община Благоевград и униформени Първо районно управление на МВР провеждат разяснителна кампания по повод зачестилите измами по телефона, предимно на възрастни хора.

Акцията започна от Градската градина и парковете „Даме Груев” и „Бачиново”.

Двама полицаи и представител на общинското звено раздават брошури, в които подробно е описано как да се реагира при обаждане от непознати телефони и лица, които ги въвеждат в заблуждение, с цел получаване на парични суми.

В брошурите са писани видовете телефонни измами, които са прилагани най-често. Сред тях са „Спешна операция”, „Получаване на колет”, „Внасяне на гаранция”, „Печалба от томбола или телевизионна игра”, „Баене за разваляне на магия”, „Предоставяне на социални помощи” и „Ремонт на жилище по програма на Европейския съюз”, „Наемане на квартира”, „Заем на познат”.

Всеки сценарий по посочените теми се развива идентично, като целта е да бъда взети пари от потърпевшия. В информационната кампания са посочени и начините, по които може да реагира всеки, който се усъмни в някои от изредените видове измама или подобен на тях. Първото и най- важно е да се свържете с телефон 112, който е за цялата страна и се набира безплатно.