Камбитов със стратегия срещу водната криза
Камбитов със стратегия срещу водната криза / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Стратегия от краткосрочни и дългосрочни стъпки за решаване на проблема с водната криза в Благоевград, предлага кметът на общината Атанас Камбитов. Използване ресурсите на язовир "Стойковци" край село Логодаж при извънредни ситуации и изграждане на язовир "Ракочевица", който да осигури нуждите на града, предвижда кметският план.

Градоначалникът инициира спешна среща, на която участваха министърът на екологията Нона Караджова, директорите на басейнови и напоителни системи, на ВиК-Благоевград, както и експертът по водните въпроси към Общинската администрация. За предложените решения е уведомен и ресорният зам.-министър на регионалното развитие Добромир Симидчиев, който е изразил принципна подкрепа.

Краткосрочното решение на проблема е оборудването на всички съществуващи сондажи, за да може водата да се използва ефективно. Дългосрочно, решение, което предлага кметът Камбитов, е изграждането на нов язовир. Според предварителните прогнози това ще струва около 50 000 000 лева, обобщи Камбитов.

"Не трябва да допускаме Благоевград да остава без вода, както се случи преди дни. Ето защо при извънредни обстоятелства да се използват запасите на "Стойковци". Решението за използването му ще се взима само при спешни случаи и това не означава, че ще се източва през цялото време, предупреди кметът. Язовирът разполага с голямо количество вода и ако се наложи, може да компенсира недостига на питейна вода за града от 2-3 млн. кубически метра. Преди това обаче трябва да се направи проучване на качеството на водата, да се изгради нужната водопреносна мрежа, както и пречиствателна станция", коментира кметът на Благоевград.

Всички институции са на мнение, че изграждането на такава пречиствателна станция като резервна мощност решава проблема с години напред, убеден е Атанас Камбитов. Това ще позволи да се мисли за решаването на другите проблеми, свързани с водоснабдяването. Такова пречиствателно съоръжение може да се изгради с по-малко пари и при добър инвестиционен план, финансирането може да бъде отпуснато от държавния бюджет.