Измениха наредба за кучетата в Благоевград
Измениха наредба за кучетата в Благоевград / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Нови корекции в Наредбата за регистрация, стопанисване и контрол на кучетата вкара в оспорван дебат общинските съветници в Благоевград.

Измененията, касаещи предимно домашните любимци, бяха докладвани по време на заседание на местния парламент от войводата Георги Васев. От трибуната на напълно обновената зала "22 септември" съветникът Васев изтъкна, наредбата за кучетата е от 2002 година, когато той бе председател ОбС-Благоевград.

Корекциите в наредбата са нужни, за да се приведе в синхрон с европейските норми за хуманност и защита на животните, мотивира се вносителят Васев. Голяма част от съветниците изразиха мнение, че общинската наредба трябва да бъде прекроена изцяло и да бъде приета нова, която да защитата гражданите от нападения и глутници бездомни кучета, чиято популация в областния център се завишава.

Червеният съветник д-р Владимир Пандев предложи чиновниците на кмета Атанас Камбитов да направят проучване къде в града има най-много кучета, а също така да  изискат информация от Спешния център за броя на гражданите, ухапани и травмирани от набези на бездомните кучета в централната част и в кварталите.

Провокиран от изказванията на народните избраници кметът Атанас Камбитов с категоричност заяви, че броят на бездомните кучета в Благоевград не е голям, в сравнение с други общински центрове в страната.

"Общината работи за разрешаване на проблема с кучетата. Това, което е направено към този момент, е издаден временен лиценз на съществуващия приют за бездомни животни, който се стопанисва от общинското дружество "Биострой". Планира се изграждането на нов, модерен кучкарник. Необходимо е тази наредба да се приеме от ОбС, за да отговаря на изискванията на закона", изтъкна Камбитов.

Заместник-кметът Стоян Благоев информира в аванс, че проектът за изграждане на приют за бездомни животни е изготвен преди време, но едва сегашното кметско ръководство предприема конкретни стъпки за неговата реализация. До края на годината да бъде издадено разрешително за строеж, обсъждат се няколко варианта за финансиране.

Приютът ще бъде за настаняване не само на бездомни кучета, но и на всички други агресивни животни, подчерта Благоев.