/ Парк за танцуващи мечки-Белица
Изграждане на изкуствена меча бърлога и експозиция ще дават знания за живота на мечките в Парк за мечки Белица.

Това каза управителят на парка Димитър Иванов. Ремонтни дейности вече са обхванали посетителската част на парка, като идеята е да се предложат различни занимания, най-вече за децата, с образователна и възпитателна насоченост към хуманното отношение спрямо животните и тяхното благосъстояние.

Слънчеви лъчи, пръскане във водата и приятна компания: Мечките край Белица се разхлаждат

Искаме да разкажем малко повече за правата на животните, как са създадени и защо ги има, какво означава да имаш отношение към животните, каза още Димитър Иванов. Проектът, по който работят служителите в парка, цели надграждане, затова и няма краен срок за завършване.

Всяка една от новостите ще бъде достъпна за посетителите в момента, в който се завърши, но първият етап се очаква да бъде открит в началото на следващия сезон. Сред предвидените образователни, но и атрактивни места, е изкуствена меча бърлога, в която децата ще могат да влизат, както и експозиция, с която ще се разказва за танцуващите мечки, каква е била тяхната съдба в миналото и защо не искаме да се допуска отново, посочи управителят на Парка за мечки край Белица. 

Преди повече от година Паркът за танцуващи мечки официално е преобразуван в Парк за мечки, тъй като изпълни своята първоначална функция. От 2000-та година насам екипът на фондация „Четири лапи“, съвместно с фондация „Бриджит Бардо“, спаси танцуващи мечки както от България, така и от съседни страни, като осигури нормална среда за тяхното съществуване.

Това беше един частен случай, който в България беше много наболял, а политиките, които изградихме, са свързани с това, че животните, особено дивите животни, не трябва да бъдат използвани за забавление, посочи Димитър Иванов. Бъдещето на парка продължава в това направление, че дивите животни са равностойни същества, на чийто гръб не е нужно да се забавляваме, допълни той. 

Новите неща третират именно тази проблематика, а основен разказвач е мечката. Идеята е до голяма степен да се насочи вниманието към причините за съществуването на Парка за мечки. От една страна това е място, където мечки, изпаднали в доста тежко положение могат да намерят убежище, а от друга е място, на което се разкрива какъв е пътят на мечката, когато попадне в неправилни ръце и бъде използвана за забавление, каза още Димитър Иванов. 

Въпреки ремонтните дейности, паркът за мечки е отворен за посетители. Работата е концентрирана върху посетителския център, но гостите на Парка за мечки могат спокойно да се разходят сред секторите, обитавани от мечките в парка. 
Десислава Велкова/БТА