Издигат с дарения паметник на Тодор Александров
Издигат с дарения паметник на Тодор Александров / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

ВМРО-НИЕ учреди Обществен инициативен комитет за издигане паметник на Тодор Александров в центъра на Благоевград.

На среща с кмета на града Атанас Камбитов бяха лидерът на партията Петко Атанасов, председателят на предизборния щаб и бивш депутат от Петрич Борис Ячев, Георги Тренев, проф. Светлозар Елдъров и 77-годишният Ангел Кортелов - потомък на възрожденеца Димитър Миладинов.

"Най-доброто място за паметник на войводата Тодор Александров е именно тук - в сърцето на Пиринска Македония. Пантеонът вероятно ще бъде издигнат до Градския универсален магазин, близо до паметника на Гоце Делчев. Срещи за популяризиране на идеята ще има в големите български градове. Такава ще има утре в Пловдив. Ще се търси съдействието и на политици. Това не е регионално събитие и смятам, че в него трябва да се включат българи от цялата страна", зяви Борис Ячев.

Към този момент от централата на партията са събрали 1000 лева първоначален капитал. Открита е банкова сметка за парични дарения от страна на родолюбиви българи или наши съграждани от Македония, каза Петко Атанасов.

Общественият комитет е разработил сайт, където ще публикуват всички инициативи, конференции и информация за хода на дарителската кампания "Да издигнем паметник на Тодор Александров".

В Благоевград проф. Светлозар Елдъров представи авторски очерк за войводата, включен в енциклопедията "Бележити българи". "Не е умрял този, който е погребан, умрял е този, който е забравен. Историята може да се помни, но може и да се манипулира или да се подмени. За да не позволяваме това да се случи, трябва да помним нашите герои", коментира проф. Елдъров.

"Като общинска власт откликваме на инициативата за изграждане на паметник на Тодор Александров. Това ще бъде част от домакинството ни по повод националните чествания  на един век от Балканската война и 100 години свободна Горна Джумая в началото на октомври, обяви кметът Атанас Камбитов.

Тодор Александров е роден през 1881 година в Щип. Участник е в освободителните борби в Пиринска Македония и е смятан духовен син на Гоце Делчев. Загива през 1924 година.