Искат да падне ДДС на детските лекарства, дрехи и храни
Искат да падне ДДС на детските лекарства, дрехи и храни / Дарик Благоевград, Любима Калпачка
Султанка Петрова
54675
Султанка Петрова
  • Султанка Петрова

Детските надбавки да станат 30 процента от минималната работна заплата в страната ни, настояват от родителските и други неправителствени асоциации у нас. Те предлагат да се премахне или занижи ДДС върху лекарствата за деца, дрехи и други консумативи за тях.

От името на ВМРО - БНД следващата седмица ще бъде внесено до премиера Бойко Борисов протестно писмо с конкретни искания и предложения за корекции на готвения за гласуване в порламента Закон за детето, каза за Дарик д-р Султанка Петрова, председател на женското дружество на войводите.

В Благоевград бе проведена дискусия по проблемите, свързани с отглеждането, възпитанието и образованието на подрастващите от всички социални прослойки в държавата.

Кръглата маса уважиха членуващи в ГС "Сила", председателят им Люси Манова, Ирина Ролева от сдружение "Българска майка" и Николай Дренчев от Националната родителска мрежа. Специално поканени за дебата бяха членовете на женската организация на ГЕРБ и координаторът им Даниела Савеклиева, но нито една от дамите не се отзова, коментира Люси Манова.

"В България трябва да има сериозна семейна политика, адекватни мерки за благосъстоянието на децата, както и осигуряване на трудова заетост на родителите. Към този момент се забелязва подобно отношение от страна на държавата единствено към децата и майките в риск", подчерта д-р Петрова.

"Нашият проектозакон е преписан буквално от подобни закони, приети във Франция, Германия, Финландия, Италия, Белгия, Русия.  Но в момента навсякъде се надигат протести срещу тях. В Германия над 1 млн. души са се включили в подписка за отменянето на този закон. Във Финландия също има сериозни брожения срещу него, защото се е оказало, че 30 процента от децата са отнети от социалните служби. Навсякъде са категорични, че родителите се грижат по-добре за децата от социалните служби", изтъкна Николай Дренчев.

"Несъгласни сме с текстовете в проектозакона, които настройват един срещу друг родител и дете. Не може едно 14-годишно момиче да има право на аборт, дете да откаже лечение и да отправя жалби до различни институции срещу тези, които са дали живот и се грижат за отглеждането и възпитанието му. Не може по анонимен донос да се отнема дете от родителите му. Настояваме за отмяна и преработка на тези необмислени текстове в законодателството", се сочи в отвореното писмо.

Още от д-р Султанка Петрова чуйте в звуковия файл