И мюсюлманите в Пиринско не искат Недим Генджев за водач
И мюсюлманите в Пиринско не искат Недим Генджев за водач / снимка: Дарик Благоевград, Елина Христова

Мюсюлманите в Пиринско са в готовност за протестни действия ако Върховният касационен съд откаже да регистрира новото ръководство, избрано на извънредна конференция в края на октомври. Имамите в региона заявиха днес пред медиите, че ако проблемът с регистрацията на Главното мюфтийство и легализирането на новоизбрания духовен водач д-р Мустафа Хаджи не бъде решен, ще сезират Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Бившият главен мюфтия Недим Генджев е история за нас, и то много неприятна. Той не благоволи нито веднъж да се срещне очи в очи с нас и единственото, което цели е да дестабилизира мюсюлманското вероизповедание, заяви председателят на джамийското настоятелство в Благоевград Реджеп Ариф. Този мошеник и шайка подкрепящи водената от него дестабилизираща мюсюлманската общност политика ще доведат до напрежение на етническа и религиозна основа, категоричен е Ариф.

Готови сме на всякакви действия, ако съдебната ни система продължава да вярва не на 1 млн. души, а на един човек, койтое бивш агент на Държавна сигурност и в момента продължава да изпълнява политически поръчки, каза районният мюфтия на Гоце Делчев Айдън Мохамед. С негова подкрепа се разпродадоха и много вакъфски имоти, което е прецедент в историята на мюсюлманството в България, обяви Мохамед.

Проблемът с регистрацията на мюсюлманското ръководство съществува от 1996 г. Решението на Върховния касационен съд ще стане ясно до средата на декември тази година.