ГЕРБ съветник разкри злоупотреби при ремонта на стадиона
ГЕРБ съветник разкри злоупотреби при ремонта на стадиона / снимка: ПП ГЕРБ

Председателят на новоучредената комисия по контрол изпълнението на Общинския съвет и монтиринг на обществените и възлагателни поръчки Кирил Илиев. На пресконференция той изрази официалното становище на групата съветници от ГЕРБ по възникналите спорове около ремонта на стадион „Христо Ботев” в Благоевград.

„В публичното пространство срещу нас тече сериозна политическа атака и целта е да се измести вниманието от сериозните проблеми в общината, като се настрои благоевградската общественост срещу най-продуктивната и добре работеща група общински съветници. От Общинския съвет в Благоевград бе поискано да се узакони и приеме Подробен устройствен план на вече изградения без никакви строителни документи водопровод, с който да бъде захранен и поливан терена на стадион „Христо Ботев”. В процеса на работа, при едно по-внимателно вглеждане, ние се натъкнахме на още по- фрапантни случаи, засягащи спечелването и осъществяването на ремонтните дейности, сроковете и качеството на изпълнението", подчерта Илиев.

Той посочи, че при възлагането на обществената поръчка навсякъде в документите се говори за поставянето на нови чимове с цел по бърза експлоатация на съоръжението, а всъщност е било направено т.нар. „затревяване”,  т.е. технологията за изпълнението на проекта е подменена.  На второ място Илиев изтъкна, че фирмата изпълнител е започнала ремонта на 01.07. 2009 г. без издадено строително разрешение. Строителното разрешение  е издадено месец по-късно - на 20.08.2009 год. 

"Сега ние сме поставени в риск стадионът да не бъде лицензиран и използван, защото не е въведен в експлоатация и няма необходимите документи за това. И може би  едни 500 000 лв. от бюджета на Общината, събрани от данъците ни ще бъдат пропилени на вятъра", отбеляза Кирил Илиев.

Той допълни, че общинските съветници от ПП ГЕРБ  ще настояват  да бъде направена независима експертиза, която да установи дали подбраната технология за терена е добра, спазени ли са техническите  и хидромелиоративните изисквания в изпълнението като очакват  компетентните органи да се самосезират и да предприемат необходимите действия за разкриване на цялата истина относно възлагането и изпълнението на ремонта на стадион „Христо Ботев”.