Георги Васев: Водоснабдяването на Благоевград е  наш основен приоритет
Георги Васев: Водоснабдяването на Благоевград е наш основен приоритет / снимка: Дарик - Благоевград, архив

Според кандидата за кмет на Благоевград Георги Васев от ВМРО-Българско национално движение един от най-големите проблеми на областния град и съставните села е водоснабдяването. „Преди 7-8 години имаше доста сериозни дебати по този проблем, тогава основно се коментираше дали да се включим в мегапроекта, какъвто е язовир "Ракочевица" или да се предприеме дюлево свързване на водоснабдителната мрежа с язовир Стойковци, за съжаление въпреки многбройните разговори и специализирани сесии които имаше, когато аз бях председател на Общинския съвет, до решение не се стигна.“, обясни Георги Васев.

За областния лидер на ВМРО-Българско национално движение този проблем стои и днес поради упоритостта на кметското управление тогава, което не било съгласно водоснабдяването на Благоевград да стане от язовир "Стойковци". „Това беше най-евтиният и най-бързият начин да се разреши този проблем. При следващото кметско управление се дадоха около 500 000 лв. за проектиране на язовир "Ракочевица". Този проект би решил проблемите не само на Благоевград, но и на съседни общини каквато е Симитли, проектът обаче не получи строително разрешение.“, каза Георги Васев. Друга коментиранa възможност за водоснабдяването на Благоевград е изграждането на нов язовир – "Ковачевица", над града. Васев смята, че това не е добър вариант, защото този язовир би могъл да се окаже сериозна заплаха за Благоевград във времето. „Въпросът трябва да бъде решен, това са варианти по който трябва да се дебатира. ВМРО- Българско национално движение е за свикване на референдум по този въпрос, защото за нас е много важно и решението на хората.“, категоричен е кандидатът за кмет на Благоевград. „Освен това сме подложени на монопола на държавното ВиК дружество, влизайки в управлението на Благоевград ще изискаме да разберем как точно се изчислява цената на водата, защото смятаме, че сегашната цена е много висока“, допълни кандидат-кметът Васев.

В резултат на сушата това лято, в действие бяха пуснати и водни помпи около река Струма, които да спасят жителите на града от воден режим. Над Струма, под село Бучино се намира депото за твърди битови отпадъци. „Земята е просмукана от боклука, има дъждове, които отвеждат тези води в реката и въпреки пречистването съм напълно убеден, че това оказва влияние и на питейната вода. Във тази връзка ние сме не за разширяване, а за премахване на депото за отпадъци от това място.“, заяви Георги Васев.

„На боклуджийски тормоз са подложени селата Българчево, Бучино и Бело поле, където плодородните земеделски се замърсяват, а това неминуемо ще даде отражение в качеството на реколтата на хората от региона, което за някои от тях е основно препитание.“,  допълни воеводата.

Една от основните цели в програмата за управление на Георги Васев и ВМРО-Българско национално движение е да се търсят варианти за изместване на депото за отпадъци и изграждането на ново, съвременно сметище или завод за преработка на отпадъци.
По думите на Васев, поради некомпетентност на общинските съветници преди около 3-и години Благоевград бил подложен на много сериозен тормоз по отношение цената на такса смет.

„На места, където не се извършва сметосъбиране, хората плащат такса депо. Обещаваме на гражданите , че това нещо ще бъде премахнато още първите дни на нашето управление, защото това решение трябва да се вземе до 30 ноември.“, категоричен е благоевградският воевода номер едно.