Георги Васев: Образователната политика е мисия за нас
Георги Васев: Образователната политика е мисия за нас / снимка: Дарик - Благоевград, архив

В управленската програма на кандидат-кмета и водач на листата за общински съветници от ВМРО-Българско национално движение Георги Васев приоритетна линия има изграждането на местна социална политика за задържане на младите хора в региона и страната чрез осигуряване на работни места. Осигуряване на качествено и достъпно образование, съчетаващо  националните традиции с европейските достижения, насочено към развитие на индивидуалните способности на младите хора и техният интелектуален и творчески капитал. Полагане на мотивационни устои за  житейска и професионална реализация, както в България, така и в страните от ЕС.

„Важно е да изградим отворена, гъвкава и ефективна система на общинскотообразование. Да опитимзираме образователната структура и преобразуването на държавните в общински училища с оглед рационализиране на приема в тях съобразно нуждите на града и региона“, коментира Георги Васев.

Васев смята, че е необходимо осигуряване на пълно съответствие на образователните политики на местно ниво с европейските хоризонтални принципи за устойчиво развитие, равенство на половете и недискриминация, партньорство и участие на заинтересованите страни, ефективност и новаторство.

"Необходимо е да положим основите на активно действащо обществено начало чрез формиране на диалогична среда между гражданите, бизнеса и заетите в образованието лица, както в мотивационен, така и във формиращ аспект и най-вече в реализацията и мониторинга на общинските политики в сферата на образованието. Както привличане на родители и граждански организации в управлението на образователния процес“, заяви кандидат-кметът на Благоешград Васев.

По отношение на учебната дейност, управленската програма на ВМРО-Българско национално движение предвижда усъвършенстване на структурата, организацията и управлението на средното образование в общината. Създаване на дирекция образование с минимален брой работни места, която осъществява задълженията и правомощията си по действащото законодателство за координиране и организиране на дейностите в ситемата на образованието. Осигуряване обхващането на всички деца и ученици в задължителна училищна възраст. Разкриване на нови групи за предучилищно възпитание в детските заведения в града с най-висок демографски прираст. Обстоен специализиран анализ на проблемите в средното образование, водещи до ниски резултати във външното оценяване на учeниците и държавните зрелостни изпити и предприемане на спешни мерки за повишаване качеството на образованието във всички степени и етапи във всяко благоевградско училище. Оптимизиране на училищната мрежа и създаване на условия за провеждане на целодневно обучение.Търсене на експертни мнения и  конкретни препоръки за бързо решаване на задълбочените в годините проблеми в образованието.

„Целим превръщането на Благоевград в Балканска столица на образованието и културата и в Европейски център за иновации и организирането на международни научни форуми в партньорство с университетите в града по предварително изработена „Иновационна програма“, коментира Георги Васев. Много важно е съдействието на Общината за извеждане на националните конкурси и състезания в града „За хляба наш“, „Националното състезание по ИТ“ и др. в призови за страната и привличане на най-добрите и талантливи ученици в съответната област“, допълни Георги Васев.

ВМРО си поставя за задача повишаването на статуса на учителите. Изграждане на Общинска програма за квалификация на учители, както и на директори и административен персонал в областта на образователния мениджмънт. Използване възможностите и компетенциите на университетските преподаватели от висшите училища в града за квалификация и преквалификация на учителите.

Друга задача за кандидат-кмета Георги Васев е газифицирането на учебните заведения в града и довършване на енергоспестяващите мерки с цел осигуряване на фнансова стабилност по приоритетните разходи в бюджетите. Осигуряване на оптимални    социално -битови, хигиенни, здравословни и безопасни условия за обучение и труд, чрез подобряване достъпа до здравеопазване, повишаване на сигурността в системата на образованието и осигуряване на достъпна среда за деца със специални образователни потребности. Осигуряване на медицински лица в училищните кабинети и система за дентална профилактика на учениците. Организиране на конкурси за най-добри учелищни кабинети чрез материално стимулиране на печелившите училища, преподаватели и ученици, опазващи материалната база и полагащи грижи за съхраняването и обогатяването й. Осигуряване на безплатен транспорт и здравословно изхарнване на пътуващите ученици и учениците на целодневна организация на обучение. Осигуряване на задължителна охрана на всики учебни заведения чрез оптимизиране на училищния персонал и привличане на доброволчески отряди от родители, баби и дядовци за придружаване на излизащите от училище ученици при изпращането им на опасните кръстовища. Осигуряване на  системи за външно наблюдение.

„Нужно е подпомагане на университетските и училищните ръководства и структури в партнирането с висши и средни  училища и организации от европейски и други държви с цел обмяна на иновативни практики, усъвършинстване на чуждоезиковото обучение и създаване на трайни приятелски контакти, които да се превънат в бъдещи бизнес- партньорства“, заяви водачът на листата на ВМРО- Българско национално движение Георги Васев.

Според организацията на ВМРО е важно укрепването на финансовата децентарлизация чрез оптимизиране на формулата на финансиране на учебните и детски заведения чрез осигуряване на прозрачност в механизмите за финасиране и широка дискусия с директорите на училища, центрове и детски заведения по компонентите на формулата и възможностите за дофинансиране. Гъвкаво и рационално управление на бюджетните средства и стимулиране на привличането на допълнителни средства за дейност.

Увеличаване на относителния дял на собствените приходи на училищата и обслужващите звена в училищния бюджет. Използване на други, предвидени в закона, форми за външно финансиране и привличане на средства. Създаване на общински фонд за развитие на образованието, с широко гражданско участие в управлението му и възможности за бюджетно и извънбюджетно финансиране.