Георги Васев: Да помним българската история!
Георги Васев: Да помним българската история! / снимка: Дарик - Благоевград, Зоя Караджова

Претендентът за кметския пост в Благоевград Георги Васев, заедно с кандидат-президентската двойка на ВМРО - Българско национално движение Красимир Каракачанов и Даниела Симидчиева отбелязаха тържествено 99-та година от освобождаването на Благоевград от османско владичество. На 5 октомври 1912 година, жителите в тогавашния град Горна Джумая, посрещнали героите от Седма пехотна рилска дивизия на моста при село Бараково. „Лесно се поставя начало, но трудно се създава традиция. 5 октомври е 3 март за всички нас в Пиринска Македония. От този мост идва свободата за останалите селища в района, до Бяло море, важно е хората да знаят и помнят този ден.“, заяви воевода номер едно в Благоевградско Георги Васев.

В Бараково точно на мястото, на бившата турска митница, край селото, по инициатива на ВМРО-Българско национално движение беше поставена мемориална плоча в чест на освободителите. По традиция в знак на признателност към загиналите за свободата на Горна Джумая и Пиринска Македония, в село Бараково пристигнаха и воеводите от листата за общински съветници на ВМРО- Българско национално движение - Георги Гоцев, Иван Стоянов, Станимир Радулов, Вили Балев, Антон Машев, Ивайло Въжаров, Ирина Ролева, Миленко Вангов, Георги Костадинов, Ники Иванов, Иван Стойчев и др.

След поклонението пред паметта на героите, загинали за свободата на Пиринска Македония, воеводите поднесоха цветя и пред Паметника на свободата в центъра на Благоевград.

„5 октомври е денят на освобождението на Пиринска Македония. Не трябва да забравяме, обаче, че 99 години по-късно, все още в Македония има хора, които местните власти репресират затова, че са българи, не трябва да забравяме, че българската държава има задължение да защитава техните права и интереси. Когато на 5 октомври или 3-и март българските политици поднасят цветя и се покланят пред паметници, не трябва да забравят, че това не е просто един ритуал, едно напомняне, това е ден, в който всички трябва да знаем, че трябва по-сериозно и по-твърдо да отстояваме и свободата на онези българи, които след 1912  година продължиха да живеят под чужда власт.“, изтъкна в Благоевград Красимир Каракачанов.

Предизборната обиколка на Георги Васев, Красимир Каракачанов, Даниела Симидчиева и водачите на листата за общинските съветници на ВМРО - Българско национално движение, продължи с посещение на църквата в Бело Поле и среща с хората от селото. Предизборният рейд продължи в Симитли, Разлог и Банско.