Ексокръжният прокурор Иван Петров загуби битката за заместник на Велчев
Ексокръжният прокурор Иван Петров загуби битката за заместник на Велчев / Снимка: Дарик - Благоевград

Бившият окръжен прокурор в Благоевград и настоящ апелативен обвинител - Иван Петров, загуби битката за поста заместник-главен прокурор.

На проведено тази сутрин заседание на Висшия съдебен съвет, за Иван Петров е пусната само една бюлетина. Останалите 23-ма членове, гласували тайно, са избрали единодушно за заместник на Борис Велчев държавният обвинител Галина Тонева.

От следващата седмица Висшият съдебен съвет ще открие процедура по избор на нов окръжен прокурор в Благоевград. Досегашният обвинител номер едно в Пиринско, Ради Тодоров, ще напусне системата на правораздаването, поради излизане в пенсия.

За вероятен кандидат за поста се спряга името на благоевградския прокурор Христо Георгиев, който вече беше начело на Окръжната прокуратура, но не изкара пълен мандат.

Сред фаворитите за бъдещ ръководител на прокуратурата в Благоевградско е и обвинителят във Върховна административна прокуратура - Тодор Мерджанов, научи Дарик. Прокурор Мерджанов бе в благоевградското държавно обвинение допреди две години.