Диспансерите в Благоевград настояват за спасителна извънредна сесия
Диспансерите в Благоевград настояват за спасителна извънредна сесия / netinfo

Управителите на областните диспансери в Благоевград настояват в писмо до председателя на местния парламент Костадин Хаджигаев и кмета Костадин Паскалев за свикване на извънредна сесия.
                                                  
Предложението е внесено в Общинския съвет вчера във връзка с приетите промени в Закона за лечебните заведения. Законът е обнародван в "Държавен вестник" на 31 юли тази година и промените в него предвиждат преобразуване и/или пререгистриране на съществуващите до този момент диспансери в друг вид лечебни заведения.

"На основание параграф 70 от преходните и заключителни разпоредби на закона преобразуването и/или пререгистрирането се извършва след решение на собственика на лечебните заведения. Действащите в момента диспасери са еднолични дружества с ограничена отговорност със 100 % общинско участие. Крайният срок за подаване на документи за издаване на разрешение за осъществяване на лечебна дейност до министъра на здравеопазването е 31 октомври тази година", посочват в писменото си предложение управителите на областните диспансери по онкологични, психични, белодробни и кожно-венерически заболявания - д-р Христина Кузманова, д-р Николай Янякиев, д-р Татяна Константинова и д-р Силвия Янкулова.

За да бъде спазен този срок, е необходимо извършването на редица предварителни действия по пререгистрирането на сега съществуващите диспансери - взимане на решение от Общинския съвет, изготвяне на нови учредителни актове, подаване на заявления за вписване в Агенцията по вписванията и издаването на Единен Индентификационен Код.

Според управителите на диспансерите, за да се спазят посочените законови срокове и осъществяването на съответните процедури, е необходимо свикване на извънредно заседание на Общинския съвет в най–кратки срокове, на което да се разгледат постъпилите предложения за пререгистрация и/или преобразуване от ръководителите на лечебните заведения.

От ръководствата на областните диспансери се надяват на разбиране и съпричастност от страна на благоевградския парламент.