Данъчните погнаха хотелиери, ресторантьори и търговци в Пиринско за укриване на доходи
Данъчните погнаха хотелиери, ресторантьори и търговци в Пиринско за укриване на доходи / netinfo
Масирани специализирани проверки в кафенета, хотели, ресторанти и други търговски обекти в Пиринско започна по своя инициатива сектор “Оперативен контрол” към НАП - Благоевград.

Целта е да пресечем системното укриване на реалните приходи на фирмите в региона чрез нова форма на контрол – вадене на отчет от фискалните устройства по три пъти на ден в един и същ обект без предварително предупреждение, обясни ръководителят на сектора Кирил Буховски.

В акцията са ангажирани общо 18 служители от отдела, които освен фискалните устройства и отчитането на приходите, ще следят и за спазването на осигурителното законодателство, като регистриране на трудови договори, начисляване и внасяне на осигуровки и други дейности, уточни Буховски.

Контролната акция е в ход от края на май, като само за десет дни са проверени 34 кафенета, ресторанти и заведения за бързо хранене в областта, в 4 от които са съставени актове за нарушения.

Най-разпространените начини за укриване на доходи са неиздаване на касов бон и наличие на допълнителен касов апарат освен официално регистрирания.

В половината от инспектираните обекти са установени значително по-високи дневни обороти, в някои от тях до 70 % над отчетените официално по документи, съобщи говорителят на Териториалната дирекция на НАП - Благоевград Лили Димитрова. Тези резултати ни дават основание да приложим новата форма на контрол и в други обекти, където е възможно прикриване на приходи и ощетяване на хазната, каза още тя.

От началото на седмицата се извършват проверки в 45 хотела в Пиринско, предстои разработването на график и за други обекти.

Инспекцията няма да е временна, проверки ще текат непрекъснато, докато не убедим собствениците да спрат порочната практика да укриват реалните си доходи, категорични са от НАП – Благоевград. Оттам призовават всички клиенти да изискват касов бон за всяка закупена стока, а ако не получат такъв, да сигнализират в дирекцията.