Чакат пробите за менингит на 11 деца от Разлог
Чакат пробите за менингит на 11 деца от Разлог / Дарик Благоевград, Десислава Янкулова, архив
д-р Славка Паскалева
63562
д-р Славка Паскалева
  • д-р Славка Паскалева

До края на деня се очакват резултатите от направените изследвания за менингит на 11 от възпитаниците на детска градина "Незабравка" в Разлог, където почина учителката Марияна Димитрова.

Към този момент са извършени изследвания за наличие на инфекцията на 88 деца и на хора от персонала на заведението, каза в интервю за Дарик радио д-р Славка Паскалева от Районната здравна инспекция в Благоевград.

Носогърлени проби са взети на 58 деца. Всички те са подложени на профилактично лечение с антибиотик, независимо, че на повечето от тях резултатите са отрицателни. Проби са взети и на близки на децата, които сами са изразили желание за това.

"Епидемиологичното проучване започна на 21 април и продължава все още, поради което резултатите от изследванията стават готови по различно време. Мерките бяха предприети от здравните власти след менигококовата инфекция, довела до смъртта на учителката Димитрова. За съжаление тя е развила най-тежката, мълниеносно протичаща форма на менингит", почи д-р Паскалева.

"Предприети са допълнителни мерки с цел елиминиране и на най-малката вероятност от разпространение на инфекцията. Здравните инспектори са извършили няколко проверки. Извършена е цялостна дезинфекция в детската градина, която все още е под карантина и децата не посещават заведението", каза Славка Паскалева.

Още от д-р Славка Паскалева чуйте в звуковия файл