Благоевградската болница с акт за неводене на отчетност по отпадъците
Благоевградската болница с акт за неводене на отчетност по отпадъците / netinfo
Акт за административно нарушение по Закона за управление на отпадъците състави РИОСВ - Благоевград на Многопрофилна болница за активно лечение – Благоевград.

При проверка на експертите през миналия месец е установена липсата на отчетност по отпадъците съгласно нормативните изисквания. На площадката на лечебното заведение има отчетна книга по отпадъците, но тя не се води съобразно изискванията на Наредба №9 за реда и образците , по които се представя информация за дейностите по отпадъци. Не се вписва редовно образуването и третирането на отпадъците генерирани от болницата. Описват се, при това нередовно единствено количествата на инфекциозните отпадъци, са установили експертите.

Проверката е показала също, че не се води отчетност на отпадъците съдържащи масла и нефтопродукти, химични вещества и препарати съдържащи опасни вещества, както и флуоресцентни тръби и други отпадъци съдържащи живак.

Според наказателните разпоредби на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) за тези нарушения на физически лица се налага глоба от 150 до 500 лв., а на еднолични търговци и юридически лица – имуществена санкция в размер от 1 000 до 3 000лв.