Антов: Фирмите плащат 7 пъти по-висока такса смет, налице е дискриминация
Антов: Фирмите плащат 7 пъти по-висока такса смет, налице е дискриминация / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

По време на дебатите на днешната сесия на ОбС, в точката за размера на такса смет, аз изразих становището на членовете на Комисията по икономика и приватизация, която оглавявам, а не на съветниците от ПП ГЕРБ. Това становище е взето в резултат на задълбочен анализ на настоящата ситуация, като всеки един от членовете на комисията е изразил своето експертно мнение, за да се оформи крайното решение, заяви в отворено писмо съветникът Анатолий Антов.

В момента фирмите плащат 7 пъти по-високи такси, отколкото гражданите. Комисията по икономика и приватизация смята, че е налице дискриминация, която трябва да бъде минимизирана, като таксата за гражданите се увеличи едва с 0,2 промила - тоест, 6-7 лева на година за жилище. Длъжни сме да осигурим справедливост, защото ако един гражданин плаща 60 лв.за апартамент, една фирма плаща за офис със същата квадратура 420 лева, коментира съветникът Антов.

Предложението на Комисията по икономика и приватизация за вдигане на промилите с 0,2 промила  за гражданите беше обективно преценено и то е породено от желанието ни да спестим на гражданите ударното завишаване на размера на таксите, което ще се наложи догодина. Причината: необходими са 1 100 000 лева отчисления за 2013 година във връзка с чл. 71 т. Е, ал. 2 от Закона за управление на отпадъците, а именно, да се намали количеството на депонираните отпадъци и да се насърчи тяхното рециклиране и оползотворяване. Запазването на настоящите ставки по никакъв начин не предполагат ограничаване генерирането на отпадъци от граждани, категоричен е Анатолий Антов.