Анна Донкова иска да осуети конституирането на кмета Ламбрев
Анна Донкова иска да осуети конституирането на кмета Ламбрев / Снимка: Дарик - Благоевград

Кандидатът за селски управник в Мосомище - Анна Донкова, която загуби с 38 гласа балотажа за кмет, настоява пред Административния съд в Благоевград да се спре конституирането на спечелилия изборите за местна власт Иван Ламбрев.

В жалбата пред съда, депозирана от упълномощения от Анна Донкова адвокат Кирил Михов, се сочи, че по време на изборите на 21 февруари, а и на балотажа седмица след това, са допуснати редица закононарушения, които Общинската избирателна комисия не е отчела и санкционирала.

Пред административните магистрати в Благоевград, Донкова изтъква, че дъщерята на нейния опонент Иван Ламбрев - Катя Хаджидиманова, заедно с Благой Вдовичин от село Мосомище, са транспортирали часове преди вота изборни книжа и бюлетини от Гоце Делчев до Секционна комисия номер 24 в селото.  Това, според Донкова, е много грубо нарушение на Закона за местните избори.

Пред съда в Благоевград се сочи още, че над 50 лица от Мосомище са упражнили вот, без да имат легално право, тъй като са били жители на Гоце Делчев и други населени места.

Анна Донкова твърди, че секционните комисии в селото са отчели като гласували 80 човека, без те реално да са пуснали бюлетини в урните, което прави протоколите на Общинската избирателна комисия недействителни и фалшифицирани.

Административният съд в Благоевград ще се произнесе по жалбата на Анна Донкова в началото на следващата седмица. Магистратите вече два пъти касират изборните резултати за кмет в село Масомище, където "вечните" претенденти за кметския пост са Анна Донкова от партия "Зелена България" и Иван Ламбрев от "ГЕРБ".