Александър Краваров удостои с международна награда  трима писатели
Александър Краваров удостои с международна награда трима писатели / снимка: Община Банско

Кметът на Банско Александър Краваров връчи официално международната  литературна награда “Никола Вапцаров” писателите Мануел Мунъос Идалго от Испания, Бранко Ристич -Сърбия и Максим Замшев -Русия, съобщиха от пресцентъра на кметска администрация. Наградата се присъжда за цялостно творчество и популяризиране на творчеството на Никола Вапцаров.

Лауреатите получиха ордени и плакети с лика на поета, както и парична сума, осигурени от община Банско. Градоначалникът Александър Краваров изказа своето задоволство от това, че наградата отива при достойни хора и обяви, че призът ще бъде връчван на всеки пет години. Всички наградени благодариха за оказаната им чест и казаха, че ще продължават да популяризират творчеството на Вапцаров.


Приветствие към всички присъстващи поднесе племенницата на поета - Мая Вапцарова. Тя благодари на всички, които са уважили 100- годишнината от рождението на поета Вапцаров.

С връчването на  Международната  литературна награда “Никола Вапцаров”  приключиха тържествата, посветени на 100 – годишнината от рождението на Вапцаров, които се проведоха през 2009г. в цялата страна под патронажа на президента на Република България Георги Първанов.