Агенцията по храните със стриктни проверки преди Великден
Агенцията по храните със стриктни проверки преди Великден / netinfo

Във връзка с предстоящите празници Великден и Гергьовден,  от началото на април инспектори към Българската агенция по безопасност на храните са извършили 6392 извънредни проверки в цялата страна. Проверяват се обектите за производство и търговия с храни, препакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно с храни, пазари и борси.

В резултат на проверките са издадени 152 предписания и са съставени 38 Акта за установяване на административно нарушение. Инспекторите към Българската агенция по безопасност на храните са възбранили и бракували 800,7 кг продукти от животински произход, от които 78 кг трупно агнешко месо без идентификационна маркировка и документи за произход, констатирано от инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град Бургас и 650 кг месо с неустановен произход, констатирано при съвместна проверка от инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град Русе и Полицейското управление - Две Могили.

Най-честите нарушения са свързани с неправилно съхранение на наличните в обекта хранителни продукти - неспазване на температурния режим, указан от производителя, съхранение и предлагане на продукти без документи за произход, както и наличие на храни с изтекъл срок на годност, уточняват инспектори от агенцията.

Освен това до момента агенцията е спряла от продажба 21 390 яйца, а проверките не спират и в дните преди Великден. Мярката е заради получен сигнал в БАБХ за нарушения при търговията на пресни яйца с произход Полша. Констатирано е нарушение относно етикетирането на яйцата, като на етикета е пропусната информация за пакетиращия център. Яйцата са безопасни за консумация, но заради пропуска в етикетирането, всички налични количества се възбраняват, уточняват от агенцията.