97 % от училищата са топлоизолирани, отчете кметският екип
97 % от училищата са топлоизолирани, отчете кметският екип / Дарик - Благоевград

Заместник-кметът по хуманитарните дейности на Община Благоевград д-р Валентин Василев представи на пресконференция днес отчета за изпълнението на инвестиционната програма за 2009 г. в хуманитарното направление и приоритетите за 2010 г.

Приключваме годината с изпълнена програма за реновиране на образователната инфраструктура съгласно поставените ни цели в началото на мандата, коментира д-р Василев. Изцяло санирани през 2009 г. са 9 от 13-те общински училища. За три от тях – V СОУ, VІІ СОУ и Езикова гимназия, до четвъртък приключват процедурите за избор на изпълнител за външна топлоизолация. Средствата са осигурени по проекта за енергийна ефективност.

Остава за саниране само ІХ ОУ, което ще бъде включено в инвестиционната програма за 2010 г. Ние сме изключително доволни, че и през тази година подготвихме и успяхме да защитим добри проекти, с които осигурихме външно финансиране за образователната инфраструктура, посочи заместник-кметът.

В ремонтите, които в Годината на детето - 2009, осигуриха европейски вид на училищата и по-добра среда за учениците, бяха вложени 1 600 835 лв. С малко над 1 050 000 лв. – собствени бюджетни средства, бе извършена външна топлоизолация на сградите на Трето ОУ, Шесто ОУ, Осмо СОУ и Единадесето ОУ, подменена бе дограмата в сградите на VІІІ СОУ и XI ОУ, а на покривите на Второ ОУ, Шесто СОУ, Девето ОУ и Единадесето ОУ бяха направени нови хидроизолации, отчете д-р Валентин Василев.

326 577 лв. са предоставени по Програмата за Енергийна ефективност за външна топлоизолация на V СОУ, VІІ СОУ и Езикова гимназия. 232 962 лв. пък са отпуснати по Програмата за оптимизация на училищната мрежа. Със средствата бе извършена външна топлоизолация на Второ ОУ и Четвърто ОУ, подменена бе и дограмата в сградите на част от VІІІ СОУ и Национална хуманитарна гимназия.
 
В сравнение с 2008 г. средствата за ремонтни дейности на образователната инфраструктура са двойно повече, подчерта д-р Валентин Василев. Той заяви, че през следващата година общинското ръководство ще наблегне върху подобряването на качеството на предоставяната в общината образователна услуга.
 
359 382 лв. са вложени от началото на 2009 г. до момента в реновиране на 15-те детски градини и обединени детски заведения на територията на общината, като вложената сума е с 60 000 лв. по-голяма от тази през 2008 г.
 
През следващата година общинското ръководство възнамерява да изгради Обединено детско заведение в сградата на ІХ ОУ, с което да преустановим практиката на отглеждане на деца в обособени помещение в жилищни блокове.
 
139 924 лв. са вложени през 2009 г. в смяна на дограма и топлоизолация в Детските ясли на територията на общината. Сумата е с 12 000 лв. повече от тази през 2008 г.
 
През следващата година усилията на кметския екип ще бъдат насочени към довършване и дооборудване на новата “Детска кухня”, извършване на вътрешни ремонти на сервизните и санитарни помещения, както и ремонт и доставка на нови детски съоръжения. Средства ще бъдат предвидени и за изготвянето на работни проекти за газификация на част от училищата, градините и яслите.

По отношение на свършеното от администрацията в социалната сфера заместник-кметът изтъкна изградения с пари от кметската хазна общински жилищен блок на обща стойност близо 2 млн. лв. Жилищната сграда бе открита на 1 юни тази година и до момента в нея са настанени 49 социално слаби семейства.
 
По спечелен от Общината проект по програма “Красива България” бе извършен основен ремонт на Дома за деца лишени от родителски грижи  “Никола Мирликийски”  на стойност 867 178 лв. Предстои официалното му откриване на 6 декември - Никулден.
 
В рамките на проект по ОП ”Регионално развитие” през 2010 г. ще стартират строителните дейности за обособяването на бившето Десето ОУ в “Дом за стари хора”, ще бъдат ремонтирани и всички заведения за социални услуги на територията на общината.
 
В бюджета за следващата година ще заложим средства и за топлоизолация на сградата, в която през 2008 г.  по програма ФАР бе реализиран проект “Създаване и функциониране на услугата Защитено жилище”, каза още д-р Василев.

Тази година беше завършено и открито новоизграденото мъжко отделение на Областния диспансер за психични заболявания. В ремонтните дейности бяха инвестирани 371 909 лв.

За изпълнението на проект по ОП ”Регионално развитие” бяха осигурени средства за основен ремонт на Младежкия дом в Благоевград в размер на 1.4 млн. лв. Очаква се одобрението на тръжните документи, за да стартира процедурата по избор на изпълнител.

В Регионална библиотека “Димитър Талев” е реализиран проект “Обособяване на вътрешна среда за хора с увреждания и строителство на рампа” на стойност 17 720 лв., отчитат още от общинското ръководство.

Догодина се предвиждат ремонтни дейности в кв. “Вароша”, като в момента се прави анализ на най-неотложните за обновяване участъци и обекти. През 2010 г. Общината планира и изграждане на климатична инсталация в сградата на Регионалния исторически музей за сумата от 15 000 лв.

Преди дни бе официално открит новоизградения туристически център "Еколенд" по програма ФАР-ТГС на стойност 387 188 лв. По спечелен по ОП "Регионално развитие" проект “Здравословна и достъпна градска среда” е осигурено финансиране за изграждане на две паркови зони в кв. “Струмско” на стойност 867 178 лв.,
 
През 2010 г. Община Благоевград очаква решение за финансиране на проект “Места на паметта” по ОП “Регионално развитие” за четири обекта  на стойност 3 млн. лева.

Заместник-кметът съобщи, че през следващата година ще започне разработка на проект “Природозащитен комплекс Благоевград”, с който Общината ще кандидатства за финансиране с около 1.8 млн. лв. по ОП ”Околна среда”. По този проект ще бъдат обособени и три парка - Ловен дом, Позариум и Зоопарк, за сумата от 1.8 млн. лева.

Сред постиженията на кметска администрация д-р Василев не пропусна да отбележи реконструирането на стадион "Христо Ботев" за 576 800 лв.