29 души са загинали при катастрофи от началото на годината в Благоевградско
29 души са загинали при катастрофи от началото на годината в Благоевградско / Darknews.bg, архив

29 са загиналите при пътно-транспортни произшествия в Благоевградско от началото на годината, каза на среща, по повод началото на акция "Светлина", гл. инспектор Петър Овнарски от сектор "Пътна полиция" в областния център.

Общо регистрираните катастрофи за този период са 235, като при тях са ранени 309 души. В сравнение със същия период за 2011 година има намаление на ПТП-та с 51 броя, убитите са със 7 повече, а ранените с 50 по-малко. През изминалия месец са регистрирани 30 тежки пътни инцидента, с 3-ма загинали и 51 ранени граждани.

599 пък са станалите катастрофи през зимния период на 2011-2012 година. От тях тежките инциденти са 117, при които има 7 убити и 156 ранени. "Зимата на 2011-2012 беше дълга и ледовита, поради което водачите шофираха по-предпазливо. Това от своя страна спомогна за намаляване на броя на ПТП-тата спрямо зимата на 2010-2011 г. Това обаче не бива да ни успокоява, защото все пак има инциденти с ранени и загинали", коментира гл. инспектор Петър Овнарски.

Сред основните причини за катастрофите са несъобразената скорост, неспазване на предимство, както и управление на МПС-та от неправоспособни водачи. Водещ участък в областта, с концентрация на ПТП-та, е главен път Е-79, следван от път II-19 край Симитли.

Според статистиката най-много катастрофи са регистрирани в община Благоевград, където има 48 тежки ПТП-та. 45 пък са пътните инциденти с участието на пешеходци, при които са убити 3-ма и ранени 43-ма граждани.

От полицията предупреждават, че с настъпването на есенно-зимния сезон злополуките на пътя, с участието на пешеходци, рязко се увеличават. По време на срещата гл. инспектор Овнарски подчерта, че сред основните фактори за катастрофи са липсата на осветление и хоризонтална маркировка на някои места в общините.

С цел ограничаване на предпоставките за възникване на ПТП-та на територията на цялата страна стартира традиционната акция "Светлина", която ще продължи до 20.11.2012 г. В рамките й ще се извършва засилен контрол по изправността на осветителните системи и сигнализацията на пътните превозни средства, включително и на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др., както и изправността на устройствата за измиване на предното стъкло, състоянието на гумите и т.н.

Гл. инспектор Петър Овнарски поясни, че са предприети съвместни действия с представителите на общините и кметствата, като се извършват огледи на уличното осветление и се изготвят предписания при констатиране на нередности.