23 тежки катастрофи с трима убити през ноември в Пиринско
23 тежки катастрофи с трима убити през ноември в Пиринско / снимка: Дарик - Благоевград, архив

23 тежки катастрофи с трима убити и 31 ранени са регистрирани на територията на Благоевградска област през месец ноември, сочи справка на сектор “Пътна полиция”. В сравнение с предходния месец броят на тежките пътно-транспортни произшествия е намалял с три, загиналите и ранените по пътищата са с двама по-малко.

От началото на годината в региона са станали 311 тажки катастрофи, при които са  загинали 42-ма и са ранени 403-ма участници в движението.

Основните причини за тежките катастрофи по пътищата на Благоевградска област си остават несъобразената скорост, навлизането на водачи в лентата за насрещно движение и неспазването на предимство.

Зачестяват инцидентите с пешеходци, които стават при маневри на заден ход, отчитат още от сектор "Пътна полиция". Продължава и тревожната тенденция към увеличаване на пътните инциденти, предизвикани след употреба на алкохол.

През зимния сезон се създават допълтнителни предпоставки за катастрофи, напомнят от Областната дирекция на МВР - Благоевград. Анализът на фактите ясно показва, че мнозина водачи подценяват конкретната пътна обстановка при движение по пътищата, грубо нарушават Закона за движение по пътищата и правилника за приложението му, проявяват излишна самонадеяност и арогантност на пътя, с което застрашават не само своя живот, но и този на околните, подчертават от полицейската дирекция.