11 ученици от Пиринско с награда - пътуване до Европарламента
11 ученици от Пиринско с награда - пътуване до Европарламента / netinfo

На церемония в Европейския информационен център в Хаджидимово евродепутатът Мария Неделчева връчи наградите на победителите в конкурса за есе, който беше предназначен за учениците от Благоевградска област. В литературната надпревара се включиха и ученици от Стара Загора, Дупница, Перник, Пловдив и други български градове, привлечени от провокативните теми на конкурса.

Във възрастовата категория 8-10 клас, чиято тема бе „Равенството между половете: цели и реалности”, с първа награда бяха отличени 6-ма участници - Теодора Кацарова от Банско, Спасимира Иванова от Благоевград, Мария-Екатерина Иванова от Гоце Делчев, Величка Ковачка от Банско, Мариела Богданова от Гоце Делчев) и Виктория Анталавичева от Сандански.

Първенци сред участниците във втората възрастова категория 11-12 клас, които писаха есе на тема „Обединени в многообразието: думи и дела” станаха: Атанас Керезиев от Гоце Делчев, Георги Баряков от Банско, Мария Стоянова от с. Бело поле, Таня Кацарова от Стара Загора и Силвет Чаушева от Слащен. 

11 ученици от Пиринско с награда  пътуване до Европарламента
netinfo

Наградата за 11-те първенци е посещение на Европейския парламент в Брюксел, където учениците ще визуализират собствената си представа за европейските институции.

Мария Неделчева отличи с поощрителна награда десет участници, които ще вземат участие с евродепутата в честванията на Деня на Европа – 9 май, в столицата.

Носителите на тази награда са: Василена Тодева от Разлог, Радослав Юнчов от Банско, Мая Кескинова от Хаджидимово, Радостина Зехирова от Кочан, Николина Солакова от Хаджидимово, Александър Георгиев от Разлог, Къдрие Чолакова от Рибново, Ана Бачева от Благоевград, Мариела Рачева от Разлог и Величка Кирилова от Гоце Делчев.

„Самото участие в конкурса ви прави победители”, обърна се Мария Неделчева към учениците, придружени от своите учители и родители, и връчи на всеки участник торбичка с подаръци.

Церемонията по награждаването включваше и прожекция на кратки документални филми за символите на Европа, равенството на половете и многообразието в Обединена Европа.