След кация на полицаи, пожарникари, горски работници и доброволци
Спасиха възрастна жена, изгубила се в гората край местността „Блатца“, съобщиха от МВР.

В късния следобед на 28 юни жителка на Ракитово тръгнала в планината за гъби заедно със сина си и техни близки. В района на местността „Блатца“ жената се отделила от групата и поела по пътека навътре в гората с намерение на открие хубави гъби.

След 3-часова акция: Спасиха дете, изгубило се в гората край Ардино

Тъй като се забавила, притеснените ѝ близки започнали да я търсят, но уви безуспешно. Тогава, около 20:00 часа, подали сигнал на телефон 112 в Районно управление-Велинград.

За не повече от половин час бил сформиран екип от униформени, пожарникари, лесничеи и близки на жената. Те се разделили на няколко групи и започнали да претърсват района. Ситуацията била усложнена от нелекия планински терен и разразилата се гръмотевична буря с пороен дъжд.

Изгубилата се не носела в себе си мобилен телефон, а здравословен проблем не ѝ позволявал да говори и вика силно, но за радост имала в себе си малка свирка, която използвала, за да бъде чута.

Така на около два километра навътре в гората, мокра до кости и изплашена, тя била открита от горски служител. Той я транспортирал с джип и я предал на близките ѝ.

Това е вторият пореден случай в рамките на една седмица на успешно издирени хора, загубили се в планината, и повод за припомняне на основни съвети към любителите на планинския туризъм:

- по възможност не ходете в планината сами, придвижвайте се в група и не се отклонявайте от маршрута на останалите
- ако ще правите преход, нека е планиран за сутринта, а не за късния следобед или вечерта
- винаги носете в себе си зареден мобилен телефон, джобно ножче, фенерче и подходящи дрехи
- преди да предприемете поход, уведомете за това свои близки
- използвайте за придвижване само маркирани горски пътеки и не се отклонявайте от тях
- при необходимост и в нужда подайте сигнал на телефон 112. Ако нямате обхват на мобилния телефон, намерете място с обхват, подайте сигнала, не прекъсвайте връзката и стриктно изпълнявайте инструкциите, които ще ви бъдат дадени
- ако се наложи да пренощувате на открито, не губете присъствие на духа, изберете заслон или се направете такъв до идване на утрото