/ / iStock/Getty Images
Пациент от Сърница със съмнение за Covid-19 чака 3 часа за прием в спешното отделение на общинската болница във Велинград, съобщава Агенция "Блиц".

Случката се разиграва вчера по обяд когато той е закаран с линейка там, а лекарите не могат да вземат решение дали да бъде приет.  Директорът на болницата д-р Жеко Чешмеджиев се крие -не вдига телефона си през това време, за да могат лекарите да получат директни разпореждания.

Според заповедта на Министъра на здравеопазването във всяка болница в страната трябва да има звена за прием и лечение на пациенти с коронавирус.

Такова отделение има и във Велинградската болница като то е изградено  освен чрез общински средства, и чрез дарения, които са получени през последните месеци от пандемията. Въпросът обаче защо пациент, който идва от огнище на коронавирус не се приема веднага в болницата остава.  

Запознати коментират случая като практика за лечебното заведение, което системно отказва да приема спешни пациенти, докарвани от Спешна помощ-Пазарджик, като по този начин блокира работата им. За това алармира и директорът на областния ЦСМП, който многократно подава сигнали за нередностите в работата на Велинградската болница до Регионалната здравна инспекция.  

Това се случва и през изминалия уикенд когато в неделя 2 часа пациент чака за прием в МБАЛ Велинград със съмнение за инсулт, но така и не е приет. Свидетели твърдят, че пациентът е казал, че дори е бил с  вече прекаран инсулт и заради забавянето състоянието му е можело да се влоши драматично. Той така и не е прегледан от лекарите в Спешното отделение на болницата, а е закаран с линейката на ЦСМП в друга болница.

Случаите повдигат въпроси защо директора на общинската болница д-р Жеко Чешмеджиев е допуснал подобна организацията и кой възпрепятства приемането на спешни пациенти с животозастрашаващи състояния?  

Преди години Чешмеджиев бе замесен в грандиозна схема за източване на общински средства от МБАЛ „Велинград“. Тогава той тегли 1 млн. лв. кредит уж, за да спаси болницата, която е в тежко финансово положение и да се разплати с доставчиците, но се оказа, че основна част от кредита е отишла за погасяване на задължения към фирма „Вели Медикус“,  на която самия той е учредител.