В Северна Америка ще гледат метеорен поток
В Северна Америка ще гледат метеорен поток / снимка: Guliver/Getty Images

Метеорен поток с изключителна интензивност може да има през нощта в петък срещу събота, съобщи АФП. Този спектакъл с бягащи звезди обаче ще може да се наблюдава единствено в Северна Америка.

Това ще се случи, когато в нощта на 23 срещу 24 май Земята за пръв път премине през облак от отломки от кометата 209P/LINEAR. Тя бе открита през февуари 2004 г. и е в орбита около Слънцето от пет години.

„Засега никой не знае какво точно ще се случи, защото нашата планета за пръв път ще премине през облака от материали от тази комета”, заяви Бил Кук, който отговаря за изследванията върху метеорни потоци в НАСА, пише БТА.

„Не знаем дали спектакълът ще е впечатляващ, защото от кометата в момента не се отделят много отломки и не е възможно да разберем колко отломки са се откъснали от нея преди два-три века. Ако отделилите се навремето от нея отломки са много, спектакълът ще е вълнуващ - ще могат да се видят около 200 метеора за един час. В противен случай очакваният спектакъл може да не се състои”, посочи още той.