В Плевен вече заработи втори робот Да Винчи
В Плевен вече заработи втори робот Да Винчи / снимки: DarikNews.bg, Плевен

Втората роботизирана система Да Винчи в Плевен беше доставена и инсталирана в последните дни на месец март. Тя е от последно поколение и е снабдена с тренировъчен симулаторза провеждане на обучение и извършване на научноизследователска дейност във висшето училище.

Днес на пресконференция беше представена реализацията на втория етап от проекта на МУ-Плевен по ОП „Развитие конкурентоспособността на българската икономика”, свързан със закупуване на високотехнологично оборудване за роботизирана хирургия. Ръководител на проекта е проф. Григор Горчев, който е първият в България сертифициран хирург за работа с роботизираната система.

„С пристигането на новата роботизирана система завърши един изключително важен етап на проекта, защото със стъпването на тази система в Медицинския университет и на територията на града, Плевен ще се превърне в един от малкото градове в Източна, а и изобщо в Европа, който да има две роботизирани системи”, заяви ректорът на МУ-Плевен проф. Славчо Томов.

Той обясни, че чрез новата система висшето училище ще стъпи на нов етап в осъществяването на заложените цели за превръщането му във водещ център в иновативните технологии за обучение и за научноизследователска дейност.

Проф. Горчев припомни, че проектът за миниинвазивната хирургия стартира преди пет години, основно в онкогинекологията. „Смея да каза, че за тези пет години станахме едни от водещите в Европа по отношение на този вид хирургия”, каза проф. Горчев и обясни, че мисията на екипа му е в промяната в мисленето у колегите хирурзи. Той каза, че по проект започва да се работи и в областта на урологията като за целта има вече двама сертифицирани хирурзи за работа с роботизираната система - проф. Делийски и доц. Илиев.

Проф. Горчев сподели и впечатленията си от първите две операции (гинекологични). „Разликата е огромна по отношение на бързината на сигнала, на камерата и на ергономията, но главно на софтуера на системата”, каза професорът.

В Плевен вече заработи втори робот Да Винчи
netinfo


Той добави още, че във „Флорида хоспитал”, която е партньор на МУ-Плевен има 12 робота, като те са разпределени за работа в областта на урологията, кардиохирургията, коремната хирургия и т.н., така, че акцентът е в миниинвазивната методика на работа, което позволява връщането на пациента в реалния живот още на втория или третия ден след операцията.

„Когато ми задават въпрос, че тази хирургия е много скъпа, аз отговарям, че това е най-евтината хирургия, защото за жалост в България все още не се гледа на пациента, когато излезе от болницата, а се гледа на пациента, когато е в болницата, т.е. болничният период е много скъп, а ние го спестяваме”, обясни проф. Горчев.