Успешни са първите изпитания на ръката робот на Кибо на МКС
Успешни са първите изпитания на ръката робот на Кибо на МКС / cнимкa: БГНЕС

Астронавти изпробваха най-новия елемент на Международната космическа станция (МКС) чрез ограничен, но успешен тест, предаде БТА.

Членовете на екипажа на совалката "Дискавъри" Акихико Хошиде и Карен Найбърг за пръв път задвижиха два от шестте шарнирни елемента на ръката робот на японската лаборатория "Кибо", като леко маневрираха с тях чрез поредица команди. "Първото маневриране приключи успешно", докладва на Земята Хошиде.

Цялостното инсталиране на 10-метровата ръка ще бъде приключено, след като "Дискавъри" напусне МКС следващата седмица. Но същинска работа тази ръка робот ще може да започне едва след като догодина в орбита бъде "качен" третият и последен сегмент на "Кибо", както и втора, по-малка ръка робот.

Централният сегмент на японската лаборатория Кибо беше докаран от "Дискавъри" при сегашната й мисия. Той тежи 15,9 тона, има формата на цилиндър с размери височина 11,2 метра и диаметър 4,4 метра. Вчера този сегмент беше съединен със сегмента на "Кибо", докаран на МКС със совалката "Индевър" през март. Първият сегмент е с маса 4,2 тона, има диаметър 4,4 метра и дължина 3,9 метра. Той ще бъде склад за доставките за "Кибо", научното оборудване и инструментите за японската лаборатория.

Совалката "Дискавъри" ще остане скачена с МКС до 11 юни и по план трябва да се върне на Земята на 14 юни.