Учредителният договор на Apple бе продаден за 1,59 млн. долара
Учредителният договор на Apple бе продаден за 1,59 млн. долара / снимка: Reuters

Договорът за създаването на компанията "Епъл" (Apple), подписан през 1976 г., бе продаден на търг на "Сотбис" в Ню Йорк за 1,59 млн. долара или за десет пъти повече от оценката на аукционната къща, предаде ИТАР-ТАСС. Той бе купен от анонимен купувач, участвал в наддаването по телефона.

Очакванията бяха, че договорът от три страници и придружаващият го документ за изключване на един от партньорите от състава на учредителите, ще бъдат продадени за 150 000 долара.

В документа се казва, че основателите на "Епъл" Стив Джобс и Стив Возняк ще получат по 45% от акциите, а съставилият договора Роналд Уейн получава 10% от акциите. След няколко дни Уейн решава да се откаже от младата компания и получава 800 долара, а след това още 1500 като компенсация за излизането си от "Епъл". Според експерти сега неговият десетпроцентов дял щеше да струва около 36 млрд. долара, предаде ДПА.

През 1984 г. Джобс напуска поста си в компанията заради разногласия в съвета на директорите, но се завръща през 1996 и успява да превърне "Епъл" в една от водещите световни корпорации. Бившият му бизнес партньор Уейн продава оригиналите на учредителните документи на частен колекционер през 1994 г. за няколко хиляди долара.

Джобс почина през октомври на 56-годишна възраст.