Учени създадоха нов, по-екологичен ГМО ориз
Учени създадоха нов, по-екологичен ГМО ориз / ThinkStock/Getty Images

Учени създадоха генномодифициран ориз, който е много хранителен, а свързаните с отглеждането му емисии метан са малки, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Създаването му е представено като голяма крачка напред в областта на храненето и защитата на околната среда.

Изследването е извършено от екип под ръководството на Чуансин Сун от Шведския университет по селскостопански науки. Новият вид SUSIBA 2 е получен чрез модифициране на ориз с ген на ечемика. Растението е тествано и отглеждано в Китай в разстояние на три години, поясниха учените.

То се отличава с това, че складира произведените при фотосинтезата полизахариди в стъблата и зърната си, вместо в корените си. Така се получава ориз с високо съдържание на скорбяла, която е основен "доставчик" на калории.

SUSIBA 2 отговаря на новите изисквания пред земеделието, свързани с намаляване на влиянието му върху околната среда и увеличаване на земеделската продукция със 70 на сто до 2050 г., за да се удовлетворят нарастващите нужди на населението в света.

Според изследването оризовите насаждения са сред виновниците за емисиите парникови газове, свързани с климатичното затопляне. От оризовите насаждения се отделя главно метан - 40 на сто от емисиите, и азотен оксид - 50 на сто. Парниковият ефект на тези два газа е съответно 30 пъти и 300 пъти по-голям в сравнение с този на въглеродния диоксид. Оризищата са отговорни за близо 17 на сто от глобалните емисии метан.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: БТА