Стивън Хокинг ще изследва космоса с помощта на милиардер
Стивън Хокинг ще изследва космоса с помощта на милиардер / Guliver/Getty Images

Милиардерът Юри Милнър обяви, че ще финансира със 100 милиона долара инициатива за изследване на космоса с хиляди миниатюрни космически апарати, които да стигнат до най-близката ни звездна система Алфа Кентавър и да изпратят оттам снимки, съобщи Ройтерс.

При успех учените ще разберат дали в системата Алфа Кентавър, която е на 25 трилиона мили от нас, може да има приличаща на Земята планета, подходяща за живот.

Разработването на проекта Breakthrough Starshot обаче може да отнеме години и гаранция за успех няма.

Съобщението за новия проект беше направено съвместно със Стивън Хокинг.

Стивън Хокинг: След 100 години ще колонизираме Марс

Проектът предвижда да бъдат изпратени малки космически апарати, задвижвани от светлината, които да бъдат оборудвани с камери и комуникационна система. Тези апарати трябва да летят със скорост 20 процента от скоростта на светилната - хиляди пъти по-бързо от сегашните космически апарати.

Стивън Хокинг живее без страх от смъртта

Концепцията е да бъде изстрелян на орбита един по-голям космически апарат, на който да са натоварени хиляди наноапарати. След това те ще бъдат изстрелвани един по един и ще трябва да издържат 20 години пътуване в междузвездното пространство.

Ако успеят да стигнат до Алфа Кентавър и направят снимки, изпращането им до Земята ще отнеме още четири години.

Юри Милнър е известен с прозорливите си инвестиции, например в социалната мрежа Фейсбук и китайската компания за смартфони Xiaomi.

Източник: БТА