Сонда разкрива тайните на луната на Сатурн
Сонда разкрива тайните на луната на Сатурн / снимка: Guliver/Getty Images

Американските учени се надяват да получат в близките месеци нова ценна информация за един от спътниците на Сатурн - Енцелад, след като сондата "Касини" започне днес последния етап от приближаването си до това небесно тяло, съобщава агенция ТАСС.

Енцелад се счита за най-пригодното място за съществуване на живот в Слънчевата система, след Земята. Спътникът се отличава с повишена геологична активност и вероятно скритият под повърхността му океан е пълен с вода в течно състояние.

"В сряда "Касини" ще премине на сравнително близко разстояние - на 1839 километра от повърхността на Енцелад над неговия северен полюс", съобщи НАСА. Сега високите северни ширини на спътника на Сатурн са осветени от лятното слънце. Благодарение на този феномен, учените се надяват да узнаят има ли на северния полюс на Енцелад следи от бурна геологична активност, както и на южния, където бяха открити избиващи изпод повърхността ледени гейзери.

"От 10 години наблюдаваме Енцелад, като се опитваме да разгадаем неговите тайни", заяви Бони Бурати, сътрудник в Лабораторията за ракетни двигатели в Пасадена, щата Калифорния. Именно тук се обработва информацията, постъпваща от междупланетната автоматична станция "Касини". По нейните думи нивото на активност на повърхността и под повърхността на спътника на Сатурн е забележително.

Много нейни колеги считат, че океанът се разпростира под цялата повърхност на Енцелад, а на дъното му се развиват хидротермични процеси, които предизвикват изригвания, довели до образуването на пръстените на Сатурн.

Учените очакват да получат уникални данни за тези процеси при следващото приближаване на "Касини" с Енцелад, предвидено за 28 октомври. Тогава сондата ще прелети само на 49 километра над повърхността на спътника в района на южния му полюс.

Източник: БТА