Слънчевата енергия може да осигури над 50% от необходимия ток до 2050-а
Слънчевата енергия може да осигури над 50% от необходимия ток до 2050-а / снимка: Guliver/Getty Images

Различните форми на слънчева енергия могат да осигурят повече от половината от електроенергията в световен мащаб до 2050 г. Това съобщават от българския офис на международната екоорганизация "Грийнпийс", цитирайки нова публикация на Международната агенция по енергетика.

Слънчевата и вятърна технологии вече представляват една трета от всички нови електроцентрали в света, построени през 2011 г., 2012 г. и 2013 г., пише в съобщението. От "Грийнпийс" приветстват заключение от изследването на МАЕ, че слънчевата енергия ще бъде доминираща форма за производство на енергия в следващите 35 години.

Проучването на МАЕ се фокусира върху технологии за производството на електроенергия и техния бъдещ технологичен потенциал. Само слънчевите фотоволтаични панели могат да предоставят около 16 на сто от световното търсене на електроенергия с обща инсталирана мощност от 4600 гигавата, посочват от екоорганизацията.

Постепенното премахване от експлоатация на изкопаемите и ядрени горива е екологична и икономическа необходимост, а не тежест, коментира Теодора Стоянова от българския офис на "Грийнпийс", цитирана в съобщението. По думите й развитието на възобновяемите енергийни технологии ги прави все по-рентабилна инвестиция.

Източник: БТА