Сатурновата луна Енцелад има топли извори
Сатурновата луна Енцелад има топли извори / Thinkstock/Getty Images

Според последно изследване на международен екип учени топли извори извират от дъното на океана на сатурновата луна Енцелад, съобщават Асошиейтед прес и ДПА.

Научният колектив, воден от Шон Хсу от университета в Колорадо, изложи тезата, че това небесно тяло е единственото в Слънчевата система, освен Земята, където топлите води и скалите си взаимодействат под почвата. Тази дейност ще направи естественият спътник на Сатурн още по-привлекателен за изследователите в търсене на извънземни форми на живот. На Земята бяха открити най-различни организми, съществуващи в хидротермалните комини, разположени на океанското дъно, където не прониква светлина.

Изследването е проведено с помощта на "Касини", космическият кораб на НАСА и на Европейската космическа агенция. Той беше изстрелян през 1997 година, за да изследва планетата Сатурн и многобройните й луни. Благодарение на този апарат беше открит голям океан под ледената повърхност на Енцелад. Установено беше, че тази сатурнова луна изхвърля водни пари и лед от пукнатини, намиращи се върху заледената повърхност и познати като "тигрови ивици". Малкият Енцелад - с диаметър само 500 километра, се оказа толкова активно място.

Сега екипът на Шон Хсу използва събраните данни от "Касини" и компютърни симулации, за да стигне до извода, че струите са свързани с океанското дъно. Съдейки по формата и размера им, те са породени от контакта на топлата вода, извираща от морското дъно, със скалите. Богатата на минерали вода пробива през ледената кора и изригва в под формата на гейзери от газ и лед. Някои от тези частици кръжат около Сатурн, като оформят най-големия му пръстен.

Новите изследвания установиха, че океанът е много по-дълбок, отколкото се предполагаше досега. Той достига 50 километра под ледената кора.

"Касини" ще може по-добре да вникне в тайните на струите по-късно тази година, когато ще прелети само на 50 километра над повърхността на Енцелад.

Източник: БТА