Роботи с форма за звезда правят биопсия
Роботи с форма за звезда правят биопсия / ThinkStock/Getty Images

Биопсията на дебелото черво е неприятна процеура, но лекарите я извършват, ако имат съмнения за злокачествено заболяване, пише Popular Science.

Ракът на дебелото черво е третото най-често срещано злокачествено заболяване в САЩ. Изследователи са създали роботи с форма на звезда, които взимат проби от тъканите във вътрешността на дебелото черво без необходимост от инвазивни сондажи.

Миниатюрни хирургически роботи са изобретявани и преди, но, според материал в IEEE Spectrum, устройствата на екип от университета "Джонс Хопкинс" са изключително обещаващи.

Вместо да взимат десетки проби с форцепс, лекарите биха могли да пуснат стотици микророботи в тялото на пациента чрез тръба в дебелото черво. В зависимост от материала, от който са направени, роботите ще взимат тъкан, когато са изложени на определена температура, киселинност или ензим в тялото.

За да вземат тъкан за изследване, роботите-звезди затварят „лъчите си". По-късно микромашинките се събират с магнит или чрез пресяване на екскрементите.

При тестове върху животни изследователите са установили, че само една трета от роботите успяват да вземат проби, но това е напълно достатъчно, за да се установи евентуалното наличие на злокачествени клетки.

Източник: Фокус